Verlichtingsmissionaris: onze waarden > jullie waarden?

LOUNGEBAR 1050
7 PM - 11 PM

Het Masereelfonds organiseert een panelgesprek. Hoe heeft het gedachtegoed van de Verlichting zich verspreid? Hoe tracht het Westen de waarden van de Verlichting op te leggen aan andere culturen en welke kritische bedenkingen moet men hierbij maken?

3 sprekers gaan het debat aan. Michel Huysseune, VUB, Vakgroep Politieke Wetenschappen, kaart de opvattingen van een aantal Verlichtingsdenkers aan wat betreft de verspreiding en uitvoering van hun idealen. Iman Lechkar, Leerstoel Fatima Mernessi aan de VUB, stelt de vraag of men moslimvrouwen moet verlichten/bevrijden. Ludo Debrabander, woordvoerder van Vrede vzw en auteur van o.a. 'Oorlog zonder grenzen', haalt de export van democratie op de aan (met een specifieke analyse van de situatie in Irak).

Checkpoint Esplanade

ESPLANADE
HELE DAG 

Grenzen zijn ons het meest zichtbaar en het meest pijnlijk daar waar zij mensen van elkaar scheiden.

Van al zulke grenzen zijn de landsgrenzen degenen waar je het moeilijkst omheen kunt en die je het duidelijkst ziet. In Europa zijn er nu al generaties aan het opgroeien die het concept van een landsgrens nauwelijks kunnen visualiseren, het is iets waar je ouders over vertellen of een foto in de krant. Maar geen ervaring, geen beeld dat spreekt.

Deze opstelling tracht een klein deel van de indruk van die 'grenzen', die miljoenen mensen elders in de wereld ervaren, tot hier te brengen. Om iedereen die op de VUB de grens moet oversteken, dicht op elkaar geduwd, met 'prikkeldraad' boven hun hoofd en ‘beton’ aan weerszijden, te doen denken aan de dagelijkse realiteit elders in de wereld.

Back to Top