Voor mij eentje met blauwe ogen A.U.B.

Is het binnenkort mogelijk om een genetisch perfect kind op de wereld te zetten?

Moet dit mogelijk zijn? Wat is "genetisch perfect"?

Kunnen we in de toekomst ons kind à la carte kiezen: "voor mij eentje met blauwe ogen en blond haar, graag ook een IQ > 130, dankjewel!"?

Klinkt te gek voor woorden, echter medische technieken gaan er almaar op vooruit, wie weet wat de toekomst brengt?

Met plezier nodigt Studiekring Vrij Onderzoek Jette u uit voor een interessante avond rond het controversiële en in de medische wereld zeer actuele thema eugenetica.

Dat deze term voor velen een negatieve connotatie heeft is geen wonder, het streven naar een verbetering van de mens wil namelijk niet voor iedereen hetzelfde zeggen en ideeën over rassenverbetering hebben geleid tot onvoorstelbaar wrede historische gebeurtenissen. Denk maar aan het naziregime tijdens WOII waar bevolkingsgroepen letterlijk werden uitgeroeid. In de huidige maatschappij streeft men naar het uitroeien van ziektes. Met de nieuwe medische technieken streven we echter wederom naar het verbeteren van mensen.

Met technieken zoals gene editing met CRISPR/Cas9 kunnen in de toekomst genetische ziektes tot het verleden behoren. Maar waar ligt de grens van het streven naar de ideale mens? Laat uw kritische geest geprikkeld worden door deze informatieve en interactieve avond.

Voor u zijn uitgenodigd: Martine de Rycke, Kim van Berkel (UZ Brussel) en Simon Ardui (KUL) die over pre-implantatie genetische diagnostiek, de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en gene editing met CRISPR/Cas9 zullen komen spreken. Vervolgens gaan we in op de ethische aspecten met bio-ethicus Kristien Hens (UA & UGent). We sluiten samen de avond af op de receptie!

Hopelijk tot dan, Studiekring Vrij Onderzoek Jette in samenwerking met Week van de Verlichting

 


Datum: 22/3/2018
Uren: 19:30-21:00
Locatie: Gebouw Agora- Campus VUB Jette

Back to Top